Fan Page:

4.8k

YouTube:

1600+

Twitter:

---Poslednje Dodavanje Sadrzaja na Sajt: 25. Jul 2019. - Nova YouTube Pesmica Pesma o Pu┼żu


TRI JEGULjEBio neki siromasni ribar koji je jednom za tri dana ulovio samo tri jegulje. Kako je svaki dan hvatao po jednu treci dan se naljuti i rece sam sebi:
- Prokleta je moja sreca kada vec tri dana uspem da ulovim samo po jednu jegulju!
Samo sto je on to izgovorio jedna od jegulja mu odgovori:
- Nemoj tako pricati, ti nisi svestan sta si uhvatio... Uzmi i zakolji jednu od nas tri pa iseci na 4 dela... Jedan deo daj zeni da pojede, drugi kucki, treci kobili a cetvrti deo zasadi ispred kuce. Onda ce ti zena roditi dva sina, kucka dva steneta, kobila dva zdrebeta a ispred kuce ce nici dva maca.
Covek uradi kako mu bese receno...

Kada su mu sinovi porasli jedan od njih rece ocu:
- Tata ja vidim da si ti siromasan covek i da nas ne mozes hraniti sve. Ja cu uzeti jednog psa, jednog konja i jednu sablju pa idem u svet da trazim srecu. Mlad sam i jak, snaci cu se nekako...
Pozdravi se sa ocem i majkom a onda rece bratu svome:
- Brate najmiliji ja idem u svet, ti ostani ovde i cuvaj nam oca i majku, pomazi im i budi castan. Evo ti ova bocica sa vodom, drzi je uvek zatvorenom... Dokle god je voda u njoj cista budi miran ali ako se ikad zamuti znaj da sam poginuo.

To rece pa se okrenu, skoci na konja, ucvrsti mac za pojas i pozva psa pa ode... Hodajuci po svetu stize u neki veliki grad i u njemu vide carevu kci u koju se smrtno zaljubi. Polaskana devojka rece caru da ga pozove u dvorac da se bolje upoznaju sto on i ucini... Kad je mladic bio u dvoru princeza ga je krisom gledala i videla psa, konja i mac koji su na nju ostavili jak utisak pa se zaljubi u njega i rece ocu da ga zeli za muza. Car odobri princezinu zelju i napravise veliko vencanje... Jedne veceri dok su stajali na terasi mladic upita svoju zenu:
- Zeno moja draga, kazi mi sta je ono u daljini sto sija.
- Muzu moj to je cudnovata planina koja preko dana izbacuje munje a nocu vatru. Nijedan heroj se odande nije vratio jer cim udje u planinu postane mutav i skameni se. Nemoj ici tamo nikada...

Medjutim mladic ne poslusa zenu vec jednog dana uzjaha konja i zaputi se ka planini. Kad se priblizio ugledao je neku bakicu kako sedi pored puta, u jednoj ruci je drzala stap a u drugoj neke trave. On je zamoli da mu pokaze ulaz u planinu. Bakica ga povede kroz livadu ogradjenu kostima junaka, a svuda po livadi su stajali okamenjeni ljudi... Cim je zagazio na livadu mladic je zanemeo i okamenio se. Takodje mu nastradase i konj i pas... U tom trenu se zamuti voda u bocici i brat je znao da mu je brat poginuo. On je saopstio nesrecnu vest ocu i majci pa onda uze konja, psa i mac i sam se zaputi na put da pronadje svog pokojnog brata.

Dugo je mladic putovao, od grada do grada, dok na kraju ne dodje u isti onaj grad gde mu se pokojni brat ozenio. Kako je usao u grad princeza i car ga prepoznase i potrcase mu u susret. On je veoma licio na svog brata a kako je imao istog konja i psa i nosio isti mac za pojasom niko nije primetio razliku. On ih prihvati kao da je njegov brat pa svi odose na dvor... Kad su zavrsili veceru princeza i on odose na terasu a on je upita:
- Zeno moja draga, kazi mi sta je ono u daljini sto sija.
- Muzu moj pa pre neki dan si me to isto pitao... To je cudnovata planina koja preko dana izbacuje munje a nocu vatru. Nijedan heroj se odande nije vratio jer cim udje u planinu postane mutav i skameni se. Nemoj ici tamo nikada. Ja sam se uplasila da si tamo otisao kad si nestao pre neki dan...

Mladic tada shvati sta se desilo i gde mu je nastradao brat pa ode sa princezom da spava ali stavi svoj mac izmedju sebe i nje kako mu ne bi prilazila blizu u toku noci. Sutradan ujutru mladic uzjaha konja, pozva psa i uze mac pa podje put planine. I on vide onu babu sto sedi pored puta pa odmah izvadi mac i zapreti joj da mu oslobodi brata ili ce je ubiti. Preplasena baba odmah ode do livade, premaza njegovog brata carobnom travom i ovaj ozive. Tu se njih dvojica izgrlise i izljubise pa podjose put dvorca...

Ali negde usput zapita ovaj brat sto je bio okamenjen zar ne bi trebali da se vrate i spasu sve ljude koji su nastradali. Drugi brat se slozi pa se vratise do planine, naredise babi da oslobodi sve ljude a onda je ubise. Braca se vratise u grad sa svima koje su spasili, napravi se velika proslava a car drugom bratu dade svoju drugu cerku za zenu.
Copyright 2007-2019 © Za Decu. Clipart: Phillip Martin.